29 september 2016

"Må bra på jobbet - Alla vinner"


Untitled

I tisdags var jag på ett mycket intressant seminarium som ordnades av Svenska Bildningsförbundet Tankesmedjan Agenda. Föreläsningen hölls på restaurang Il Banco i Vasa. Deltagarna var många, mest damer, vilket jag kan tycka är lite synd. Hade önskat att också fler manliga företagsledare tagit sig tid och kommit och lyssnat på denna lärorika föreläsning.

Untitled

Bilden ovan, Mattias Fagerholm, Tankesmedjan Agenda, samt professor Guy Ahonen. Seminariet handlade i korthet om hur viktigt välmående är på jobbet. Mår vi bra, jobbar vi bättre och då ökar såklart produktiviteten, vilket leder till att lönsamheten ökar. Helt självklart eller hur? Genom ett bättre ledarskap kunde vi öka produktiviteten till och med 20% och inte 5% som Finlands regering nu talar om. Känns nästan skrämmande att man i Finland år 2016 måste poängtera, föreläsa och göra undersökningar om detta. Att vi inte fattar?!

Untitled

”Varje år förlorar den finländska ekonomin över 25 miljarder euro på grund av sjukpensioneringar, sjukfrånvaro och arbetsolycksfall. Den summan motsvarar närmare hälften av statsbudgeten. Ett bättre arbetsliv är en underutnyttjad möjlighet till ekonomisk framgång.” Så
skriver professor Guy Ahonen i Tankesmedjan Agendas rapport ”Bättre arbetsliv – bättre ekonomi”. Dessa 25 miljarder är kostnader som vi kan påverka, om vi vill! Om våra förmän och chefer vill! Om företagare vill! Om arbetsgivare vill! Om regeringen vill! 25 miljarder euro! Tänk er! Hisnande tycker jag!

Untitled

Det gavs flertalet konkreta tillvägagångssätt. Inte en massa flum som man genast glömde. Fiffiga enkla strategier och vi kan alla dra våra strån till stacken. Från gräsrotsnivå ända upp till regeringen. Dagens regering som inte alls verkar ha de på klart hur vi ska få Finland på fötter igen. Man kan inte bara ta och ta! Man bör även satsa och ge!

Untitled

Företagaren Anna Häggblom, som grundade Aveo i Vasa för tio år sedan, brinner för goda arbetsmiljöer och välmående arbetsplatser. Hon poängterade hur viktig arbetsmiljön är för att vi ska orka jobba. Om "härvaro framom närvaro", för att låna Annas ord. Att vara en flexibel företagsledare. Uppmuntra sina kolleger och anställda. Tro på dem, ge dem en chans att lyckas och göra ett gott arbete. Låter kanske klyschigt när jag skriver det, men hade ni hört Anna hade ni varit av helt samma åsikt. Nedan Aveo-blomman som Anna framställt. En blomma som består av fem E:n, innehållande många kronblad som bör tas i beaktande om man önskar skapa en bra arbetsmiljö.

26-9-tankesmedjan-agenda-013
Bilden lånad från Aveos sida.

Untitled

Som sagt - Inte närvaro - utan härvaro! Nedan Annas 14 + 1 snabba tips hur du kan gå till väga för att förbättra arbetsmiljön. Jag kom genast att tänka på hur viktiga dessa element även är hemmet.

Untitled

Mentalcoachen Christoph Treiers föreläsningar har jag varit på tidigare. Alltid lika intressant och en inspirerande föreläsare med god humor. Alltid berörande ämnen som når en på djupet. På detta seminarium kom han med konkreta exempel på hur man kan förbättra sitt eget välmående i arbetslivet. Fyra delområden. "Alla vill lyckas!" För det vill vi ju! "Att bry sig!" Lyssna och kommunicera med din nästa. "Att stöda!" Ge stöd åt varandra! Att göra fel är mänskligt. Det ända sättet att inte göra fel är att inte göra någonting alls! "Att förbygga!" Vi underhåller och servar maskinparken på arbetsplatserna för att upprätthålla produktionen. Hur ofta servar vi personalen? En väldigt bra tankeställare!

Untitled

Detta ämne är något jag verkligen brinner för. Att må bra på jobbet för att orkar och framförallt vilja orka. Skulle nästa kunna gå till krig med företagsledare och förmän som inte vill förstå detta. Något som är så enkelt! Att ta hand om de anställda, förbättra möjligheterna för att utföra jobbet och göra arbetsmiljön trevligare att vistas i. Jag blir så arg (vilket jag vet är galet, men jag blir det ändå) på chefer som inte tar vara på sina resurser, de dyrbaraste de har, dvs arbetstagarna. Ge dem möjlighet att växa tillsamman med företaget. Serva dem lika bra och lika ofta som alla maskiner. Se till att personalen mår bra! Hur svårt kan det vara?!

Efter en föreläsning som denna sänder jag många varma tankar till min före detta chef. En chef som trodde på mig och insåg snabbt mitt potential. Han gav mig möjligheten att växa. Växa tillsamman med företaget, med mina fina kollegor och tillsammans med honom. Att få möjligheten att prova på nya utmaningar. Att få förtroendet att segla i hamn flera stora projekt. Men även att ibland få en spark i baken tillsammans ett hejarop - detta klarar du nog! För annars hade jag fegat ur många gånger. Jag var tvungen att kavla upp ärmarna och insupa massor med jävlar anamma. Gudarna ska veta att jag många gånger varit super arg på just denne fantastiska chef, för att han inte fanns vid min sida jämt. Men nu efteråt inser jag med tacksamhet, då skulle jag inte fått möjligheten att testa och lära mig. Växa, känna glädjen och framgången i det jag åstadkommit och framför allt den jag är.



27 september 2016

Svävande glashylla


Untitled

Jag har gjort den enklaste hyllan man kan tillverka. Hade en glasskiva liggandes på garagevinden som blivit kvar efter nån bokhylla. Några metallkedjor som blivit över från tidigare pyssel. Två krokar för att fästa hyllan i fönsterkarmen och klart! Där svävar den intill ytterdörren i vår delvis inglasade balkong vid vår sommarstuga. Vill man ha tyngre grejer på hyllan rekommenderar jag grövre kedjor och kanske t.o.m en bräda som hyllplan. Jag ville ha den lätta svävande känslan mot de stora fönstret.

Untitled







26 september 2016

Träram till träden


Untitled

Untitled

Två små äppelträd vid vår sommarstuga. Planterade av den tidigare ägaren. Träd som borde beskurits ordentligt länge sedan. De är lite sneda, växer fel och nu gör jag allt för att rädda dem. Nå, det var inte träden jag skulle skriva om, utan de vi fixat nertill kring trädets stam. Jag grävde upp kring trädet i somras, i ett tappert försöka att hålla ogräset borta, men som ni ser höll de inte särskilt länge. Man måste vara så aktiv och rensa jämt.

Untitled

I helgen byggde vi träramar av gamla terrassbräder. Främst för att hålla de snyggt under trädet, men framför allt för att underlätta vid gräsklippningen. Jag rensar sällan bort ogräset när jag anlägger nya rabatter eller täcker in med bark, utan bäddar ner det under Vasabladet. Ja eller...går såklart lika bra med vilka dagstidningar som helst! Fniss! Jag råkar bara gilla Vasabladet och det är den tidningen vi prenumererar på. Fäste ramen med två träpluggar, på med den billigaste sorten täckbark och då var det klart! Jag har gjort en annan variant runt buskarna och träden här hemma på gården. Men de visar jag sen när det är helt klart.

Untitled






23 september 2016

50 cents urnor


IMG_4772

IMG_4771

I somras fyndade jag två porslinsurnor, eller kanske det är vaser, på loppis för 50 cent styck. Ett kap om du frågar mig. Några omgångar svart matt sparyfärg och voilá! Där står de på hyllan i hallen, intill den svarta loppade lampan som en gång lyst upp ett hotellrum vid stadshotellet i Jakobstad.

Untitled

Jag har plockat in blommor från trädgården och bytt an efter. Ja, förutom de röda rosorna. Dem köpte jag till Gubben mest för att jag själv vill ha dem. Fniss! Och hittar man 20 st rosor för 2€ får man väl slå till.

Untitled

Ni som följer mig på instagram känner säkert igen en del av bilderna. En del ögonblicksbilder från tidigare. Det svarta ljuset intill urnorna har jag fått av en kär vän och nu tänder vi det igen när kvällarna börjar skymma.

Untitled


Untitled





21 september 2016

Bönpasta Fettuccine


Untitled

Jag fick tips av en god vän, en som har celiaki och har stor kunskap om dessa produkter, på världens godaste pasta. Bönpasta från Risenta. Jag som aldrig ens varit någon vän av pastarätter, storgillar nu denna glutenfria pasta gjort på bönor. Precis som namnet säger. Ekologiskt och fullproppat med proteiner. Finns spagetti också, ifall man föredrar en tunnare variant. Tar 3-5min att koka. Bara att strö över lite ost. T ex parmesan eller lite fetaost, som på bilden nedan! Råkar man ha egenodlade tomater och sallat samt två sorters rökt fisk, blir de rena himmelriket!

Untitled





20 september 2016

Konfirmationsrosor


Untitled

Tänk att några droppar regn vara så effektfulla?!

Untitled

Ja, ni ser! Magiskt vackra! Så otroliga, att jag hade svårt att sluta fota!

Untitled

Dotterns ros som hon fick i konfirmationsgåva av en kompis förra sommaren. En ros i kruka, typ som en morsdagsros, men en aning resligare. Den blommade fint i den krukan förra sommaren och så övervintrade jag den i misstag i garaget. Krukan kom in med en annan ros och jag hade totalt glömt att den fanns där. (Jag övervintrar en hel del blommor.)

Untitled

När det grönskade i krukan i våras lyfte jag ut den i solskenet och klippte ner den rätt mycket. Planterade den i lådan intill trappan vid entrén. Mest som utfyllnad med den brokiga klövern. (även den övervintrad) Satt ner några gladiorer i samma låda. Kunde inte in min vildaste fantasi förstå att rosen skulle bli nästan en meter hög och blomma så mycket. Det var trots allt en mindre ros i en 12cm kruka.

Untitled

Jag har gödslat med rosgödsel upplöst i vatten ca en gång i veckan sen den började blomma. Nu börjar de bli dags att gräva upp den och ställa in den i garaget igen. Frostnätterna blir fler och fler. Sen får jag hoppas att jag lyckas lika fint nästa sommar.

Untitled

Untitled






19 september 2016

Flugjakt i mostider


Untitled

Alltså på riktigt! Jag får spader! Lite extra mycket denna höst faktiskt! Ja, för att vädret är varmt och de stortrivs! Rackarna! De små fruktflugorna alltså! Fy bubblan så jag är trött på dem just nu! Kokar äppelmos och de surrar runt mig som om jag stod på ett flygfält. Ställer fram fina buketter med blommor från trädgården och det är ett moln med bruna äckelbyttor ovan för blomstren! Det bara yr!

Untitled

Har hela hösten haft ett eller två glas framme som lockbete, men nu ska jag blanda till några fler. Jag har bloggat om detta förr men kör en repris. Blanda saft, vinäger, lite vatten och en droppe diskmedel. Har provat flera olika blandningar tidigare, men denna funkar bäst. Lycka till!








14 september 2016

Sidobord av skrot


Untitled

I somras köpte Lillebror sig en cross, ni vet en liten moped för hans storlek och ålder. Den levererades i en stor papplåda och inne i lådan fanns ett stativ i metall. Ett stativ som jag genast kom på vad jag behövde det till. Det skruvades isär för att få bort moppen och sen bad jag snällt Gubben att skruva ihop stativet igen. Gissa hans förvåning och i ärlighetens namn, djupa suck, när han hörde att jag skulle hitta på nått kul, igen. Skrotsamlare som jag är!

Untitled

Men ni ser ju, det var ett livsviktigt stativ som räddade alla sommarens grillstunder. Fniss! Ett perfekt sidobord intill grillen vid vår sommarstuga. Tre betongplattor ovanpå och så var det klart. Och jo, Gubben tyckte trots allt att min idé var smart och framför allt praktisk.

Untitled 









5 september 2016

Glasklart efter klistret


IMG_0598

Det saftas och syltas i många stugor just nu, så även här. Även om man inte syltar behöver man kanske rena bukar till något annat. Här kommer mitt tips hur ni får bort klistret på burken, det kletiga jobbiga efter etiketten. Vissa etiketter lossar enkelt med lite blötläggning i vattenbad, men vissa lämnar klister kvar och hutlöst svårt att få bort.

IMG_0593

Testade ett knep och de funkade toppen. Kokar burkarna i en tre liters kastrull tillsammans med en tablett maskindiskmedel. På bilden ser ni hur sjabbigt vattnet blir av klistret. Sedan gnider jag lite, med diskhandskarna på för att burkarna är heta, men även för att de funkar bra. Sköljer av och voilá! Glasklart! 

IMG_4766 (2)



2 september 2016

Syltade tomater


Untitled


Ni som följt mig länge vet att vi jag odlar tomater under bar himmel. Odlar enbart körsbärstomater eftersom de är så pass små att de hinner mogna, ja nästa alla, i varje fall. Såhär års plockar jag in tomaterna när de fått en svag nyans av orange. Detta för att spara krafterna i plantorna nu när det blivit svalare. Jag mognar dem i solskenet på fönsterbrädet. Med eller utan äpple. (Äpplet gör att de mognar fortare) De tomater som inte hinner bli gröna lägger jag in. Inlagda gröna tomater är gott tilltugg till de mesta. En kvällsbit med vit mögelost, parmaskinka och några inlagda tomater, mums! Och förgyller man det med ett glas rött blir det gudomligt!


IMG_8073


Syltade tomater

1 kg tomater

Lag:
2 dl ättissprit
3dl vatten
3dl socker
10 kryddnejlikor
1 bit kanel


Snoppa och skölj tomterna. Pricka skalen, t ex med en stoppnål. Koka upp vattnet, lägg i tomaterna och sjud dem 2-3 min. Häll upp dem i en sil eller durkslag och låt dem koka sakta tills de är mjuka, 5-10 min. Lägg tomaterna i rena varma glasburkar. Koka ihop lagen utan lock på kraftig värme, ca 5 min. Häll den över tomaterna och sätt genast på lock. Förvara svalt. Färdiga att äta efter 1-2 veckor. Håller sig ca 1 år.




1 september 2016

Krusbärspaj på mitt sätt


Untitled


Hejsan! 
Long time no see! Nu är jag tillbaka efter sommaruppehållet... ja eller har ju knappt bloggat på hela våren heller. Omständigheterna gjorde att jag knappt hann eller orkade blogga under första halvan av året. Men hur som helst, nu är jag taggad igen. Eller åtminstone just nu, så då kör vi. Jag har lovat recept lite hit och dit så då fixar jag det först. Det jag lovat alltså! Först ut är receptet på min hittepå krusbärspaj. Jag har gjort om receptet gluten- och laktosfritt för att alla i vår familj skall kunna njuta av den. Länken till receptet med vanligt vetemjöl hittar ni lite längre ner. Och för att inte krångla till det så använder jag enbart mobilbilder. Var så goda!


Untitled


Smulig pajbotten

150 g laktosfritt smör
½ dl socker med vanilj*
1 ägg
1 dl Semper finmix
1 dl potatsimjöl
½ dl kokosmjöl
1 tsk bakpulver
2-3 msk rumsvarmt vatten
1 tsk vaniljsocker*

1burk gräddfil
½-1dl socker*


Blanda rumsvarmt smör och socker. Tillsätt ägget och blanda. Vänd ner mjöl och bakpulver. Bred ut smeten i en smord pajform. Lägg ut krusbären och tillsätt gräddfilen ovanpå. (Råkar jag inte ha gräddfil hemma sätter jag kvarg och en skvätt naturell yoghurt) Gräddade i 175 grader varm ugn tills ytan blev gyllne, ca 15-22 min. Denna pajbotten använder jag till alla söta pajer jag bakar. Här hittar ni originalreceptet.

* eftersom jag gör mitt eget vaniljsocker använder vi inte vanligt vanillinsocker mer överhuvudtaget.
* beroende på hur sura bären är och hur sött man själv vill ha det

Untitled