6 maj 2011

TrädgårdsLiv

Trädgården är det ställe där jag finner ro och samlar kraft. Jag glömmer lätt alla bekymmer och sysslorna i trädgården är min terapi. Jag är självlärd, så jag har gjort en del "försök-och-misstag-projekt." Jag vill ha ännu fler och större rabatter, en till större springbrunn, värmekompost, plommonträd, körsbärsträdet  Chokoladnaja, rhododendron längs hela norr väggen mm mm. Jag drömmer också om ett växthus, ett lite större ett, där vi kan sitta med våra vänner sena höstkvällar och njuta av en bit god mat. Jag har så många idéer och visioner men tiden räcker inte till att sköta allt just nu.

Igår kväll tog jag ett varv med kameran i vår trädgård. Inte mycket växtlighet ännu men visst är det på gång!Rabatten framför terrassen, på framsidan av huset. Stenmuren har vi plockat ihop av stenar som fanns på tomten när vi började bygga. Snödropparna tittar försiktigt farm i ena hörnet. Mening är att vi ska sätta stenplattor upp till entrén istället för kross, men vissa projekt blir lite utdragna ibland :o)


Förra hösten petade jag ner "använda" Tete-a-Tete narcisslökar. Visste nog att de inte orka växa lika höga som när de drivs uppi växthus, men trodde ändå inte att de skulle bli endast 2cm höga. Jag fick mig allt ett gott skratt.


Klätterhortensian visar också liv. Den är försiktig de två-tre första åren, men sen när den rotat sig ordentligt växer den så de knakar. Mäktiga sugkoppar gör att det bekymmersfritt kan klättra längs stenen.


Kejsarliljorna har jag satt för att hålla sorkarna borta. Blomlöken luktar vidrigt. För två vårar sen hade jag invasion av sork, antagligen vattensork. Jag grävde upp alla rabatter i stenpartiet och satt hönsgaller i botten. Om ni tittar baktill i rabatten på bilden, syns nätet. Det har gjort sin mission. Tycker sorken är otrevlig pga den smittorisk den för med sig och så kan de gör så mycket skada på kort tid, utan att de märks.


Sorkskrämman  som fungerar med solceller. Den piper med 25 sek mellanrum och det håller faktiskt sorken borta.


På terrassen har jag ett mindre vacker paket som jag fixade till av några trälister och ett gammalt plast som jag hittade i garaget. Ett miniatyr växthus för gladioler och liljor. När temperaturen ute var + 8.5 grader, var det + 28 under plastet. Inte illa! Kolla bilden under! De funkar! Vita 90cm höga liljor ska de bli.


Soffmöblemanget står oanvända i de kalla vårvädret. Den här terrassen är på baksidan av huset, mot skogen. Här njuter vi av frukost i morgonsolen bara det blir lite varmare. Hoppas på att klematisen överlevt denna stränga vinter.


Jag har alltid ivrigt fört dokumentation över vår trädgård, så nu skall jag dela med mig av mina försök och misstag med er. Vackert blir det trots allt... i slutändan! 


Ha en skön fredag!


3 kommentarer:

 1. Hei! Hyvää Äitienpäivää! Onko hästi valmis vai onko laitettu roskiin? Onko mummon sukka joutunut pääksi? Laita muutama peruna johonki astiaan niin saat uusia perunoita juhannuksena.rm

  SvaraRadera
 2. Hästi on vaiheessa kun tyttö palasi kuouluun! Silmät taitaa puuttua, elikkä viimeistely. Ja kyllä, mummun sukka! :o)
  Ehdotin "Gubbenille" jo viime viikolla että pistetään perunoita tulemaan autotalissa. Siihen hän vastasi "Hullu nainen" :o)
  Världens STÖRSTA KRAM till dig på morsdagen!

  SvaraRadera
 3. Hej ! Roligt att se glimtar från din trädgård ! Tack för tips om hur man håller sorkarna borta, har haft besök av dem i vinter ! "Plastpaketet" var ju också fiffigt ! Ha en bra morsdag !
  h,
  Carina

  SvaraRadera