Halloj!
Regn,
rusk och nattens storm har gjort sitt. Hela familjen var trötta och
hängiga. En perfekt kväll att unna sig lite gott och steka sodaplättar. För det är det vi
kallar dem, de amerikanska pannkakorna. Benämningen kommer väl från att man förr blandade soda i smeten, i stället
för bakpulver, som vi gör idag. Sodaplätter är super goda och väldigt lätta att göra. Ett recept jag ärvt av min mamma och verkligen något ni skall testa!
Mommos Sodaplättar
2.5 dl surmjölk
2 tsk bakpulver
1 msk socker
½ tsk salt
3 dl vetemjöl
2 msk smält smör
Blanda alla ingredienser till en jämn smet. Sätt lite smör i plättpannan vid stekning. Jag satte i ca 1dl vanilj jougurt utöver surmjölken, för att jag tyckte att smeten var lite väl stabbig. De beror på hur tjock surmjölk man använder. Den fettfria är rätt tunn. Jag byter i bland ut en det av vetemjölet mot fullkorns grahamsmjöl för att få dem lite nyttigare. Har även blandat i lite kanel, när jag velat lyxa till de. Nu får ni testa er fram :o)
Sen när det blev några plättar över fick mamsen (läs:jag) göra sina egna delikatesser.
En skiva brié ost, svartpeppar och lite honung. Gratinera i ugnen tills osten smällt...
Hei! sodaplättyjä voin myös laittaa kermaviilistä.
SvaraRaderaJuu, ja joissakin resepteissä on pelkästään jugurttia.
RaderaMan tager vad man haver - eikö vaan?! :)
tack för det receptet!!
SvaraRaderaKul att det kom till användning!
Radera