14 maj 2016

De efterlängtade regnet


IMG_5039 (2)

Förra hösten, sent i mörka november förnyade jag alla blomrabatter på framsidan av gården. Pannlampa och massor med Finn-Sisu! I ösregn var och varannan kväll, men jag fick mitt uppdrag fullbordat. En del kvällar fick jag hacka hål i det översta jordlagret för att de frusit natten innan. Men fasen heller, jag gav inte upp! Petade ner de sista blomlökarna, jag fyndade på höstrean, en av kvällarna när Gubben t.o.m. riggat upp strålkastare åt mig.

IMG_5043 (2)

Jag grävde upp varje planta och bytte ut all jord. Främst för att vissa rabatter de senaste åren haft en del återkommande ohyra, men också för att dela på plantorna och så behövdes rabatterna verkligen jordförbättras. Sen kanske det vore lättare att förnya rabatterna när man ännu ser vad det är för plantor men gräver upp. De vill säga att man inte som jag blev tvungen att känna igen arten enbart på rötterna, eftersom allt annat vissnat så sent på hösten. Inte så smart kanske, men de lyckades!

IMG_5037 (2)

Nu får jag lön för mödan. Tulpanerna, narcisserna och kirgislök mm skjuter i höjden. Lycka! En sån enorm trädgårdslycka. Om perennerna jag grävde upp, delade och grävde ner igen klarat sig, återstår att se. Men eftersom vi nu fick det efterlängtade regnet tror jag att jag nästa vecka har koll på vad som överlevt.

IMG_5044 (3)

Längst in mot trädäcket i bakre delen av rabatten grävde jag ner sockelplast. Ja eller vet inte vad det heter, men ni ser det svarta bubbelplastet längst in. Finns att köpas på rulle i byggvaruhandeln  och används att vattenisolera grunden vid husbygge. Jag borde ha grävt ner sockelplasten redan då, när jag första gången satte rabatten för att skydda panelen. Plasten satte jag lite högre eftersom det var lättare att jobba och vill jag så är det bara att kapa av nu. Jag petade också ner svart kantplast intill kullerstenarna i framkanten. Detta för att vattnet inte ska sippra ut mellan stenarna vid bevattning. De fula plastkanterna syns sen knappt när plantorna växt till sig.

IMG_5052

På botten av denna rabatt har jag gömt hönsgaller. För nått år sen hade jag påhälsning av vattensorkar som förstörde hela rabatten. De gillar tydligen att krypa in mellan stenarna. Men det satte jag stopp på med hjälp av gallret. Lyckat!

IMG_5050 (2)

Pionen är på gång!

IMG_5041 (2)

Så även rabarbern!

IMG_5053 (2)

Nu drar jag på mig regnkläderna för att gå ut och strö hönsgödsel. Jag gödslar alltid då det regnar, det smälter fortare då. Ett annat tips är att sätta det i vattenkannan, låta de smälta ett dygn och sedan vattna. Men just idag behöver jag frisk luft och visst är det som friskat när det regnat?!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar