14 augusti 2014

Mindre socker i saften


Det blev några flaskor vinbärssaft av årets skörd. Två av vita vinbär (jepp, så persiko blev det av de vita) och fyra flaskor av de röda. Använde inte saftmajan denna gång. Kokade upp bären och gjorde saft på traditionellt sätt (recept på saftkok finns i kokböckerna) Det var inte det jag tänkte skriva om, utan mitt test.

IMG_6675

Fick tips av en kollega om att använda fruktsocker i saften, i stället för vanligt socker. Fruktsockret är mycket sötare än vanlig socker, därför behöver man en mycket mindre mängd. I 1,7 liter avrunnen saft använde jag ett paket, ca 5,5 dl fruktsocker. Tyckte nästan de blev en aning sött, men barnen gillade de såklart! I kokboken står det 6 dl socker per 1 liter avrunnen vinbärssaft. Rejält mindre socker i min kokade saft, jag är nöjd och barnen likaså!

IMG_6683

Kokade även vinbärsgelé. Så fint som de på bilden nedan, 'burkar' jag inte alltid. Dessa ska bli gåvor. I vanliga fall blir det helt vanliga återbrukade glasburkar med tråkiga lock. Helt utan finesser och lättast att rengöra sen. I år plockade vi vinbären lite tidigare än vanlig, så riktigt mogna hann de inte bli. Bättre att göra gelé när de finns lite mer pektin i de omogna bären. Till gelén använde jag vanligt syltsocker. Det innehåller lite pektin och citronsyra.

IMG_6679
2 kommentarer:

  1. Hei ! Ei tarvitse käyttää paljon sokeria, jos käytät kumikorkkeja ja suljet ne heti kuumana. Tämä on minun kokeilu ja se toimii.

    SvaraRadera