18 augusti 2014

Beskära & Äppelmos


IMG_6648

Ett litet 10 år gammalt sommaräppelträd 'Huvitus' med fin skörd. Tidigt mogna frukter i år tack vare sol och värme.

äppel1

För nån vecka sen 'rök' den första stora kvisten. På med kladdigt sårbalsam för att skydda såret mot svamp och annan ohyra som kan tränga in i trädet via såret. Beskär gärna träden en torr dag, gärna före mitten av augusti. Förra hösten sågade vi bort en ungefär lika stor kvist. På undre bilden syns ärret.

äppel5

Tog alla äpplen till vara fastän det var lite omogna. Ställde dem i korgar ute på terrassen, i solen där de mognar klart. Jepp, testat flera höstar och det funkar perfekt.

IMG_6654

Två veckor senare bestämde jag mig för att ännu en till gren måste bort. Den som nästa hängde i marken och var i vägen när gräsmattan skulle klippas. Därefter gick jag på med sekatören rätt hårt. Våra äppelträd blev inte beskärda de fem första åren för att jag inte vågade och ej heller visste hur man skulle göra. Sedan beställde jag hem en trädgårdsmästare som lärde mig. Sen dess har jag skött det själv. Det är verkligen inte så svårt som det låter, men det tänker jag inte skriva om. Finns så många fina tips i böcker och på nätet. Jag är trots allt bara lekman i frågan.

äppel2

På bilden till vänster första beskärningen och andra bilden den senare. Nu kommer man under och runt med gräsklipparen och trädet fick dessutom en rejäl frisering. Våra träd ger stora friska skördar och trädgårdsmästaren sa att det beror på att man sköter och beskär tillräckligt. Måste ju stämma, eftersom jag beskär varje höst. Så mycket som i år har jag dock aldrig tagit bort tidigare.

äppel4

Det andra trädet intill, försöker jag rädda från att välta. Köpte en billig planta, då för 9år sedan, utan att förstå varför den var så billig. De lilla trädet hade två 'toppar' vilket ett perfekt träd aldrig ska ha. Något år senare förstod jag varför. Det var så tungt åt ena hållet så det började luta massor. Nu har jag åter en gång försökt beskära, för att få det i rätt riktning. Tog bort en stor kvist, på den sidan de lutar. Dessutom klippte jag bort många små kvistar för att minska vikten och plockade bort en del äpplen. Tycker att de redan rätat på sig lite. Äpplen är rätt tunga på de unga späda trädet.

äppel6

Ganska mycket äpplen blev det från de bort sågade kvistarna. Igår blev det saft och mos av en del. Världens goaste äppelmos med vanilj och citron hittade jag på förra hösten. Här hittar du receptet.

IMG_6672
2 kommentarer:

  1. Undrar ju nog om du har någon smygexamen som trädgårdsmästare...? Vi har inte lyckats hålla liv i ett endaste äppelträd. Vi har köpt och planterat många. Körsbärsträd har vi haft tur med, tack och lov.
    Roligt när det lyckas för dig och att du har kunskapen och får njuta av skörden! ♥︎

    SvaraRadera
  2. Njae...de har jag ju inte! Skulle dock mycket gärna ha den examen. Har läst på massor de tio senaste åren så nog får jag väl ändå påstå att jag besitter en hel del kunskap :o) Delar gärna med mig det jag kan. Drömmen är att planera andras trädgårdar, speciellt eftersom vår trädgård börjar vara ganska fylld med ett och annat.

    SvaraRadera