20 december 2017

Enkelt piff till hyacinten - DIY


Untitled

Hej från sjukstugan! Så är det, även om jag verkligen inte vill godkänna det. Storebror låg hemma måndag och tisdag. Tack och lov är han på fötter idag. Jag har hunnit med två migränanfall sedan i måndags. Vilka antagligen beror att den långvariga stressen, över en ilsken tand, som nu är över. I måndags togs det akut bort en trilskande kindtand ur min mun. En tand som krånglat hela hösten. En sådan som lappats med amalgam när jag var barn. Fixats om med plastlagning i vuxenålder och som sedan rotfyllts. Nu brast den så rejält att den inte gick att rädda. Jag har så ont i käken att jag knappt kan öppna munnen och för att inte tala om att äta. Känns tråkigt att bli tvungen att ta bort den, men är dock inte den ända på denna jord med en kindtand fattigare. Hehe! Vila och inga tunga jobb ordinerades också. Gissa bara hur julmänniskan i mig lider. Fniss!

Untitled

Nu övergår vi till något roligare i stället. Hyacinter blir man väl ändå smått lycklig av. Jag älskar dem och lyckligtvis är ingen i familjen allergisk, så jag ställer fram dem här och var i huset. I små tygpåsar, krukor, byttor, ljuskoppar och glas. Ja, i nästan vad som helst. Jag fick frågan om jag sätter med jorden eller putsar jag av rötterna från alla jord. Jag har gjort bägge. Lite beroende på i vilken sorts pytsa jag petat ner dem i. Senaste åren har jag blivit så lat att jag alltid har med jordklumpen och kamouflerar den vi behov.

Untitled

Har pysslat några gåvor till mina vänner. Pillat ner vita hyacinter i adventslyktor som jag gjort tidigare. Tanken är att man drar ett kryss över varje ruta i vänta på julafton. I dem satt jag rotklumpen först i en plastpåsen och sedan lite kraftpapper runt om. Dekorerade med idegran och kottar.

Untitled

Och för allt i världen, vattna inte innan blomman börjar spricka ut. Jag har vattnat mina (igen...grrr åt mig själv) för att jag trodde att de inte skulle orka upp. Tänkte att jag hjälper dem på traven. Men nepp, detdäran klarar hyacintlöken av själv. Jag har märkt att de gärna står lite ljusare än inne i rummet. De gör amaryllisen också. I alla fall hos oss. Experterna säger att de inte behöver stå intill fönstret, men det funkar inte hos oss. Därför var jag och skvättade lite vatten på dem. Nu ser de ju inte kloka ut. Inga bilder på dem. Hahaa!

I den svarta urnan på översta bilden puttade jag ner två, eller kanske var det tre, plastkrukor från andra hyacinter. Ni vet de små fyrkantiga som man köper hyacinterna i. Detta för att fylla ut urnan så att inte den rosa hyacinten skulle trilla ner i urnan. Busenkelt tipselitips där också! Och flyttar det in blomflugor med julblommorna, kom i håg mitt nejlikatips!

UntitledInga kommentarer:

Skicka en kommentar