5 maj 2013

The Black 40 Cake


Då var det dags för de lovade detaljbilderna på Gubbens 40-års tårta. Chokladtårta med limemousse fyllning, täckt med marmorerad marsipan. Fyllning jag komponerade själv med försök och misstag principen som vanligt. Alltid lika knepigt att hinna ta foton när gästerna sitter och väntar på serveringen. Lika knepigt som när buffén skulle förevigas.


 Chokladbotten

4 ägg
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
3 msk kakaopulver
1 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda kakaopulver och bakpulver med mjölet och rör ned smeten. Grädda i smord form, i mellersta delen i ugnen på 175 grader i ca 30min.


Limemousse

1 burk Valios smaksatt kvarg - vitchoklad och lime
1 burk Flora Vanilla (vispad till hårt skum)
1 burk mascarpone (osmaksatt färskost)
Saften av en limefrukt
2-3 st gelatinblad
Skalet av limefrukten
(En skvätt citronlikör)

Blötlägg gelatinbladen. Vispa Vanilla till hårt skum och ställ i kylen. Vispa mascarponen slät och blanda i kvargen och det rivna limeskalet. Blanda i vanillan försiktigt. Krama gelatinbladen och smält dem i den uppvärmda limesaften. Låt svalna något och häll försiktigt i den i moussen under omrörning. Dränk kakan med Jaffa och fyll den. Jag fyller tårtan kvällen innan och låter den stå över natten. Dekoreringen gör jag på dagen D.


Kavlade den vita sockermassan tunn. Stansade ut fjärilarna med en "pepparkasform". Lät dem torka på vikt smörpapper. Fjärilarna blir hårda på nån timme men är sköra och går lätt sänder när pärlan ska sättas fast. Gör alltid några extra i reserv. Fäste pärlan (tårtdekoration på burk) med vit kristyr på tub som finns att köpas färdigt. Bandet runt kanten på tårta skar jag ut just innan. Det måste såklart vara böjbart för att få det runt.


Blanda och knåda lätt svart och vit marspian. Kavla ut till önskad storlek och täck tårtan. Jag använde en "korv" svart och en halv "korv" vit marsipan till tårta på 28cm i diameter. Har man för lite marsipan och den blir för tunn är det svårt att få den fint ovanpå tårtan. Det hann jag också testa :) Denna tårta önskades gul, med eftersom den kavlade gula marsipanen blev för liten, blev det super goda bullar av den i stället.


Sen firade vi vidare nån dag efter det stora kalaset och bakade muffinsar som jag dekorerade med samma svarta marsipan och fjärilar. Marsipanen stansade jag ut med dricksglas och fäste med lite smörkräm.


Eget kollage av bilder från företagens hemsidor

4 kommentarer:

  1. Mmm, låter så smaskigt med lime. En svartvit tårta måste jag göra nån gång också, det är så stilfullt. Jag brukar fästa dekorationerna med lite äggvita som jag snabbt vispat med en gaffel, funkar toppen att bara pensla på lite där man ska fästa pärlan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ahaa, tack för tipset! Jag har ju självlärd och fick nog ta mig en funderare då på lördagen när tårta skulle fixas i all brådska. Jo visst är det svarta lite dramatiskt :) Så bra kan de bli av en gul marsipan flopp :)

      Radera
  2. Jag gillar också lime och brukar alltid försöka få med lite lime. Det blir så fräscht.
    Linnéa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så sant så! Lime och apelsin är supergott!

      Radera