31 december 2012

Efterrätt till afton


Funderar ni på efterrätt till nyårsafton? Gör som jag och bjud på praliner och kaffe avec. Till jul gör vi olika tryfflar och annat julgodis. Här får ni recept på tryfflar vi alltid gör. Grundrecept som jag modifierat lite efter flertalet misslyckanden att få smeten rullad till kulor.

Hallontryffel (övre bilden) Dem gör jag av mörk choklad smaksatt med hallon. Kan köpas på bl a Lidl. Smaksatte med 1½ msk hallonlikör. Rosa hallonsmakande strösslet köper jag på Prisma. Minttryffel (nedre bilden) samma grundsmet men choklad utan smak. Smeten smaksätts med några droppar pepparmyntsolja. Finns att köpas på de flesta större mataffärer.


Tryffelsmet

240g fin choklad
1 dl grädde
2 msk smör

Koka upp grädde och smör. Häll den heta blandningen
över chokladen. Rör om tills chokladen smällt och krämen är slät.
Rör ner smaksättningen. Ställ i kylen en stund för att stelna.
Gör kulor och ställ dem sen i kylen igen för att stelna.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar