26 augusti 2012

Doppad kronärtskocka


Tjolahopp!

Här är vi pigga och glada, tack vare den lugna kvällen hemma igår. Vi mumsade kräftor och räkor. Tacopaj, popcorn och godis! Smällare och raketer sköts. Marschaller och lyktor i trädgården. Precis såsom barnen ville ha det.

Nu till ämnet jag tänkte blogga om igår, men bytte ut det mot detta "börs-boost". I fredags kokade vi kronärtskocka. I fjol testa vi en planta, i år har vi fyra. De tar stort utrymme i grönsakslandet, orsaken till att vi endast har fyra. Kronärtskockan behöver mycket värme och sol för att hinna växa fullt stora under vår, trots allt, kort sommar. På försommaren satt jag "tält på plantorna" . Hade jag inte haft det skulle de inte klarat sig alls.


Kronärtskockan kokas i vatten med salt, socker och citron. Vi använder sällan recept (som ni säkert märkt vid det laget, fniss) men här hittar ni bra instruktioner och recept. Vi doppa dem i smält smör. Inte mycket att äta men desto godare. Kronärtskockan räknas trots allt till delikatessernas delikatess. Ingen mat för en hungrig skogshuggare :o) Gubben föreslog att vi nästa gång, vi har fler "kockor" i landet, kokar hollandaise sås i stället för smör. Det ska absolut testas!


Nu väntar vi med spänning om jordärtskockorna ska orka växa till sig, för så små är det ännu. Frodiga och höga (över 2m) är plantorna ovan jord, men det är inte det som räknas :o) Det är ju knölarna man vill åt.


Skön söndag önskar jag er!

1 kommentar: